Pārlekt uz galveno saturu

Zinātnes pamatvērtības praktiskie risinājumi - ideju īstenošanas pārvērtības produktos - profesoram Kazimiram Špoģim veltīts atceres seminārs

Attēla autors: No LLU arhīva

2024. gada 6. martā Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātes Ekonomikas un sabiedrības attīstības fakultātes (LBTU ESAF) zālē norisinājās seminārs "Zinātnes pamatvērtības praktiskie risinājumi - ideju īstenošanas pārvērtības produktos" par godu nozīmīgam cilvēkam fakultātes, universitātes un arī valsts vēsturē - profesoram Kazimiram Špoģim. 

Savā dzīves laikā viņš paveica milzīgu darbu, lai attīstītu universitāti (tajā laikā vēl Latvijas Lauksaimniecības akadēmija - LLA) un vēl aizvien var novērot viņa darba rezultātus - uzbūvētās studentu viesnīcas, renovētās ēkas un attīstīta infrastruktūra universitātē. Izskolotie doktoranti, joprojām atceras profesora vārdus un ieguldīto darbu, kas palīdzēja viņiem grūtos brīžos. Fakultātē aizvien ir saglabājušās arī dažas profesora personīgās mantas un dokumenti, kas dod iespēju katram gremdēties atmiņās vai iepazīties ar viņa paveikto. Ņemot vērā profesora ievērojamo ieguldījumu uzņēmējdarbības attīstībā, pasākumā piedalījās arī viena no viņa izskolotajām doktorantēm, jaunie uzņēmēji un īpašais viesis no Japānas.

Lai studentiem būtu vieglāk izprast Kazimira Špoģa personību, viņa doktorante Kitija Kirila dalījās ar savu pieredzi un atmiņām par profesoru. K. Kirilas atmiņās viņš ir palicis kā stingrs un prasīgs, bet ļoti godīgs un atbalstošs cilvēks. Konferencē uzstājās arī viesis no Japānas - Hiroshi Sakata no Tokušimas universitātes, kas stāstīja par dzīvi Japānā un dažādām sadarbības iespējām universitāšu starpā. Elīza Līga Līdaka atklāja studentiem par iespējam un pieredzi, ko viņi var iegūt LIAA biznesa inkubatorā Jelgavā. Viņa motivēja studentus nebaidīties un mēģināt realizēt savas idejas. Savukārt savus veiksmes un arī neveiksmes stāstus atainoja divi biznesa inkubatora pirmsinkubācijas uzņēmēji - Kristīne Jarmaka no SIA "SewLab" un Aivars Lorencs no SIA "Bevtech". Neskatoties uz visām grūtībām, kas bija viņu uzņēmējdarbības ceļā, viņi turpināja attīstīties un pilnveidoties. Tas ir lielisks piemērs tam, ka nevajag baidīties, bet gan mēģināt pārvarēt šķēršļus, lai sasniegtu savu mērķi, ko arī mēģināja iemācīt profesors Kazimirs Špoģis saviem studentiem.  

Atceroties profesoru, viņa pazinējiem vēl šodien ir jūtamas emocijas un saviļņojums par atmiņām, kas gūtas sadarbībā ar Kazimiru Špoģi. Mēs esam ļoti priecīgi, ka tieši mūsu universitātes vēsturē ir bijis tik ievērojams un apņēmīgs cilvēks, kā arī ceram, ka, sēžot uz mākoņa maliņas, viņš lepojas ar mums, mūsu darbiem un mūsu universitātes studentiem, kuri tālāk nes profesora idejas un pieredzi izvirzīto mērķu sasniegšanai.

Lielu paldies pasākuma rīkotāji vēlas izteikt pasākuma atbalstītājam - uzņēmam "Fazer Latvija" par balvu fondu konkursa uzvarētājiem, kas notika pasākuma noslēgumā. Pasākuma dalībnieki apliecināja savas zināšanas par Kazimira Špoģa personību un uzņēmuma "Fazer Latvija" darbību.

Īpašu paldies sakām pasākuma organizatorēm un moderatorēm - LBTU ESAF programmas "Ekonomika" pilna laika 3. kursa studentēm: Vitai Voitkunai, Patrīcijai Palčejai un Anastasijai Zavadskai.

Pievienots 11/03/2024