Pārlekt uz galveno saturu

Ekonomikas un sabiedrības attīstības fakultātes studenti iesaistīti projektā "Zero Waste Management in Food Sector"

Attēla autors: No LLU arhīva

Latvijas Lauksaimniecības universitāte (LLU) sadarbībā ar vairākām Eiropas universitātēm un institūcijām ir iesaistīta Eirpas Savienības Erasmus + finansētā projekta "Go Zero-Zero Waste Management in Food Sector" (2020-1-TR01-KA202-093424) īstenošanā. Projekts ilgs līdz 2023. gada jūnijam.

Projekta mērķi ir: uzlabot pārtikas rūpniecībā strādājošo un profesionālo vidusskolu audzēkņu, kuri nākotnē strādās pārtikas nozarē, atkritumu apsaimniekošanas prasmes; sniegt ieguldījumu atkritumu apsaimniekošanas veiksmīgā ieviešanā pārtikas nozarē partnervalstīs un attīstīt atkritumu apsaimniekošanas sistēmu pārtikas nozarē, tādējādi veicinot atkritumu atkārtotas izmantošanas, pārstrādes un samazināšanas iespējas atkritumu apsaimniekošanā.

Projektā līdz šim ir veiktas vairākas aktivitātes, tai skaitā fokusgrupu intervijas ar dažādiem pārtikas ražošanas uzņēmumiem Latvijā, kuri ir ieinteresēti bezatlikumu tehnoloģiju ieviešanā. Projekta turpmākie darbības virzieni ietver apakšnozaru pētījumus, lai veiksmīgāk izprastu atkritumu apsaimniekošanas tendences olu ražošanā, maizes ražošanā, kā arī dārzeņu ražošanā un pārstrādē.

Turklāt projektā ir iesaistīti arī vairāki Ekonomikas un sabiedrības attīstības fakultātes studenti no dažādām studiju programmām – gan studente no maģistra studiju programmas "Ekonomika", kura dalību projektā veiksmīgi apvieno ar maģistra darba rakstīšanu, gan arī vairāki "Agri-food Business Management" studiju programmas studenti.

Kā atzīst projekta vadītāja, Ekonomikas un sabiedrības attīstības fakultātes profesore Dr.oec. Gunta Grīnberga – Zālīte, ERASMUS+  projekts "Bezatkritumu pieejas veicināšana pārtikas nozares uzņēmumos" dod iespēju LLU doktorantiem un maģistrantiem piedalīties praktiskos starpdisciplināros pētījumos par atkritumu apsaimniekošanas funkciju optimizēšanu pārtikas biznesā, tādējādi attīstot iespējas Latvijas uzņēmumiem tuvināties ES Zaļā kursa stratēģijai.

Projektu finansē Eiropas Savienības programma Erasmus+. Eiropas Komisija un LLU nevar būt atbildīgas par jebkādu tajos ietvertās informācijas izmantošanu. Projekts Nr. 2020-1-TR01-KA202-093424.

Funded by the Erasmus+ Program of the European Union. However, European Commission and LLU cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained therein. Project No. 2020-1-TR01-KA202-093424.

Pievienots 14/06/2021